İnalli-Ballu Neresi?


İnallu Nahiyesinin günümüzdeki adı Kızılırmak ilçesidir. Zamanın akışına göre Hitiler, Lidyalılar, Phrigler, Makedonyalılar ve Bizanslılardan sonra 1092 ‘de Türklerin eline geçmiştir.
 
Osmanlı topraklarına katılması ise Çelebi Mehmet zamanında gerçekleşmiştir. Anadolu’nun Müslüman Türklerin eline geçmesinden sonra Karatekin Beyliğinden başlayarak günümüze kadar bir Türk yurdu olmuştur.
 
Türkmen boylarından gelerek, bölgeyi kendine yurt edinen boyların başında İnallı aşireti gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu kayıtlarında aşiretin adı İnalli-Ballu veya İnallu Ballu olarak geçmektedir.
 
Bu ad yörede yaşayan İnallı- Ballu aşiretine izafeten verilmiştir. Cumhuriyetten önce Kalecik ilçesine bağlı küçük bir köyken, Cumhuriyet sonrası Hüseyinli adı ile Çankırı’ya bağlanmıştır.
 
İlçe sınırları içinde bulunan Kızılırmak nehrinden dolayı Hüseyinli adı Kızılırmak olarak değiştirilmiştir. 1985 yılında belediye teşkilatının kurulmasını takiben 04.07.1987’de ilçe yapılmıştır.
 
1844/1845 yılları Sivas eyaletine bağlı Kazalar;

Budaközü, Danişmendli, Darende, Divriği, Emlak, Erbaa, Aşudi, Eyrek, Ezinepazar, Gedikçubuk, Geldigelen, Gümüş, Gümüşhacıköy, Gürün, Hafik, Havza,  HÜSEYİNABAD,  İlbeyli,  İNALLU,  Kangal, Karahisar-ı Behramşah, Karaguş, Karakaya, Kayseri, Kazabad, Kelinkiras, Kelmugad(Yıldızeli), Kızılkoca, Kızılkümbet, Köprü, Ladik, Mecitözü, Merzifon, Niksar, Ortapazar, Selmanlı, Sorgun, Sivas, Sivasili, Süleymanlı, Şarkpare, Taşabad, Taht, Tokat, Tonos, Tozanlı, Turhal, Varay, Yahyalı, Yıldızeli, Yozgat, Yüzdepare, Zalton(Zeytunabad), Zeytun ve Zile.

Başbakanlık arşivlerinde bu kazalara ait toplam 1886 adet defter vardır. İnallı ballu nahiyesi defterlerine nüfus ve vergi bilgileri kayıtlı olan köylerin bir kısmı Adli ve İdari olarak Mecitözü nahiyesine bağlıdır.
Son güncellenme:04..01.2022

©. Kaynak göstermeden yayınlanamaz. Tüm Hakları Saklıdır.