Gökköy Köyü İnallı Kazası Tahrir DefterLeri

SİVAS EYALETİ İNALLU KAZISI TAHRİR DEFTERLERİNDEN ALINTIDIR.

2345 NUMARALI NÜFUS DEFTERİ

Gökköy’de Arpalıklar ismiyle anılan tarlalar 1838 li yıllarda Sivas eyaletine bağlı Zile Sancağı‘nda bulunan paşa ve beyler için ayrılmış, verilmiş topraklardı.

Buraların öşür vergileri, büyük tımar sahipleri (zuame) olan beylere tımar arazisi olarak Padişah tarafından bırakılmıştır. Arpalıklarda hayvanları ile yaylacılık yapan oymaklardan bu vergiler alınıp paşa-beylere teslim edilirmiş. Ayrıca ziraatle uğraşıp buralardaki tarlaları ekenlerden 10/1 oranında öşür vergisi alınırmış.

Sivas sancağında vaki, İnanlı kazasında oturan, ikamet eden bütün İslam dininden olanların tahrirleri yazışmaları, emir ferman buyurmuş olduğundan dolayı, lazım gelen adı geçenlerin ve ziraatle uğraşan yerlü olarak asıl mevcut olan küçük ve büyük,  bütün İslam dininden olanların, işleri, meşguliyetleri tespitiyle tahriri ve defteridir. 4 Mayıs 1838

Evleri olmayup iki baştan zeamet ve timar olarak Gedikliyan Dergâhı Âliden, Sivasi Asım ağa ile bir kısmıda Zilevi Havuçoğlu süvarilerinden Derviş Mustafa ağa, Hazinedar Osmanoğlu süvarilerinden Ali ağa ile yetiştirdi askerlerden Cerhin ağa torunlarından bir kısmı bu icraya katılmaları yetkili görevli oldukları, yazılıdır.

2529 NUMARALI NÜFUS DEFTERİ

Sivas sancağında kâin kazalarda sakin, bilcümle erkek nüfusun tahrirleri emir ferman buyurulmuş olduğuna binaen. Bir müceb i emrü irade liva i mezbüri tabi Zile, Hüseyinabad, Mecidözü ve İnallı kazalarında. Kışlak–nişan olup ziraat ve hıraset(bekçilik) ile meşgul olan. Kavilli aşireti ekradının asıl mevcut olan küçük ve büyük bütün İslam dininden olanların; adları, işleri, yaşları, fiziki özellikleri, meşguliyetleri tespiti iş bu tahrir ve defterindedir. 3 Mayıs 1838

Gökköy Karyesinin o yıllarda 7 tane oymağı vardır. Bu oymaklardan bazıları adli yönden Mecitözüne bağlıdır. Tahrir yönünden hepsi İnallı Ballı kazasına bağlıdır.

1-Kışlak-ı Düdüklü Oymağı: Oymak,  Pirivanlı başı sakinlerinden olup, Kavilli aşiretine mensuptur.  Gök karyesi,  İnallu kazasına bağlıdır. Kendi muhtarı vardır. 13 hane, 35 erkek nüfusu vardır. Arazisi Gök karyesi dahilinde olmakla züamadan Sivasi Asım Ağa ve Zilevi Havuçzade Derviş Ağa müşterekatı saireleriyle ber-vech-i zeamet ve timar bi l-iştirak mutasaarıf oldukları. 

Kadı sicilleri, kadı divanı, mahkeme kayıtları Mecidözü kazasına bağlı olduğu, yazılıdır. Günümüzde Çorum merkeze bağlı Düdüklük köyüdür.

2- Kışlak-ı Dereyazıcı Oymağı: Pirivanlı başında çadır kuran oymağın vergilerini Düdüklü Kışlağı ağları toplar, teslim ederler. Kavilli aşiretinden olan oymak Gök karyesi, İnallu kazasına bağlıdır. 15 hane 39 erkek nüfusu vardır. 

Günümüzde Alaca ilçesine bağlı Dereyazıcı köyüdür. Yaklaşık olarak 300 yıl kadar önce kurulduğu söylenen köye, derenin içinde olması sebebiyle Dereyazıcı denilmiştir. 

3- Kışlak-ı Kuşkışla Oymağı: Kavilli aşiretinden olan oymak Pirivanlı başı sakinlerindendir, küçük bir oymaktır. 2 hane 9 erkek nüfusu vardır. Gök karyesi, İnallu kazasına bağlıdır. 

Bu oymak bazı kaynaklarda Gökköy/Kuşlar olarak birlikte anılıp yazılmaktadır. Gökköyle birleşmiş olabilir yada Kuzkışla köyü olabilir. Kuzkışla köyü Alacaya İlçesine 12 km’dir. Bugünkü yerine 1983 yılında kurulan köy, bir önceki köyün ismini almıştır. Zamanla “Kuzkışla” köyü olarak anılır olmuştur. Köm ve Killik mevkileri önemli mevkiileridir.

4- Kışlak-ı Değirmenönü Oymağı: Kavilli aşiretinden olan oymak, Pirivanlı başı sakinlerindendir. Gök karyesi, İnallu kazasına bağlıdır. 9 hane 31 erkek nüfusu vardır. 

Günümüzde Alaca ilçesine bağlı Değirmenönü köyüdür. Köye 150 yıl kadar önce Dersim tarafından gelenler yerleşmiştir. Eskiden burada iki su değirmeni olduğu için adı “Değirmenönü” olarak kalmıştır. 

5- Kışlak-ı Pınaroğlu (Bekaroğlu) Oymağı: Kavilli aşiretinden olan oymak pirivanlı başı sakinlerindendir. “Gök karyeliler gibi” şerhi vardır. 5 hane 11 erkek nüfusu vardır. Gök karyesi, İnallu kazasına bağlıdır.

Günümüzde Çorum merkeze bağlı Bekaroğlu köyüdür.

6- Kışlak-ı Çirçir Oymağı: Kavilli aşiretine mensuptur. İki yandan vergilerini Sivasi Uzun Ali ağazade züamadan Asım Ağa ber-vech-i zeamet ve Zilevi Havuçoğlu süvarinden İsmail ağa ber-vech-i timar mutasarrıf oldukları, yazılıdır. Pirivanlı başı sakinlerindendir. Gök karyesi, İnallu kazasına bağlıdır. 7 hane 16 erkek nüfusu vardır. 

Günümüzde Alaca ilçesine bağlı Çirçir köyüdür. Köy Aşağıçırçır adıyla kurulmuş, 150 yıl kadar önce kuzeyinde bulunan bugünkü yerine taşınmıştır. Alt tarafında bulunan çeşmenin suyu az olduğu için “çırçır” ederek akıyormuş. Burada kana kana su içemeyen görevli memurlar, buraya “Çırçır” adını vermişler. 

7- Kışlak-ı Yeni Oymağı: Vergilerini almakla Gök karyesi ağalar mutasarrıf olduğu yazılıdır. Başlarında Miri aşiret reisi vardır. 11 hane ve 30 erkek nüfusu vardır. Yenikışla olarak bilinir. 

Yeni Kışla bugünkü Kanlı Osman’ın 1 km kuzeybatısında Gaviri Cinne deresi ile Irmağın kenarına kurulmuş bir yerleşim yeridir. 1932 yılında Kanlı Osman, Yeni Kışlanın bir mahallesi durumundadır. Sel ve su baskınlarında uğradıkları mal ve can kaybı nedeniyle Kanlı Osman mahallesinin üstündeki ormanlık alana taşınmışlardır. Sonraki yıllarda iki köy birleşerek Şanlı Osman adını almıştır.

DİP NOT: Yazıda geçen pirivanlı başı, günümüzde Gökköy Kültür Bohçası kitabında da yer verilen Pürcüvanoğlu mevkiidir. Aşağı papurun başıdır. 1838 li yıllarda ise bu terim bütün olarak; Arpalıklar, Aşığı papur, Kıran tarlaların alt kısımları ve Çürüğün bir kısmı, Eynenin pınardaki tarlalar için söylenen genel isimdir. Buralar yüksek, havadar olduğundan vergisini veren yukarıda isimleri yazılı oymaklar tarafından yaz aylarında yayla olarak kullanılıyormuş. Kış oluncada bu oymaklar kışlaklarına dönüyorlarmış. 

Son güncelleme 19.09.2022

©. Kaynak göstermeden yayınlanamaz. Tüm Hakları Saklıdır.