Gökköy Ağca Baba Tekkesi

Yaşlı meşe ağaçlarının içinde kalan mezarlar, zamanla yok olmuşlar. Eskiden içerisinde büyük ve kalın taşlar vardı. Köyde ekmek yapılan evlerden, katmer yaptırılıp, masum pak küçük çocuklar, günahsız oluyor, her dilekleri kabul edilir diye, buraya gönderilip, taşların üzerine oturur yerlerdi. 

İçinde orta yerde, Kurdafa Ballı isimli mezar vardır. Mezarın yeri, bizim köyden Sevindikalan köyüne evlenerek giden, Kostak isimli bayanın rüyasında görmesinden sonra, temsili taşlardan bir mezar yapılmış. Mezarın ismide, yine bizim köyden Serdar Şahinin baldızının rüyasına girmesiyle Kurdafa Ballı olduğu öğrenilir.

Hayırseverler tarafından 2000´li yılların başında eski mezar taşı yenisi ile değiştirilir. Aynı zamanda iki tane yemek pişirmek ve depo olarak kullanılmak üzere yapıda aynı zamanda yapılmıştır. Yemek, yemek için masa ve oturmak içinde banklar mevcuttur.

Kapının dışındaki sokutaşı başka yerden temin edilerek oraya konmuştur. Çevre düzenlemesi ve bakımı yapılan alanda zaman zaman kurban kesilip, yemek daveti düzenleyip, niyaz edilmektedir.

Burası köyde Ağca Baba Tekkesi olarak bilinmektedir. Tek bir ağacına, ağacın dalına, dalın yaprağına, yaprağın gazeline, çöpüne, taşına, toprağına dokunulmaz. Yakınından, yöresinden geçerken köy halkı dua okuyarak geçerler. Manevi şahsına saygıda kusur edilmez. Dalından, yaprağından, taşından. toprağından alan biri olursa, alanın rüyasına girip sabaha kadara uyutmadığı çoğu kişi tarafından anlatılır. Ertesi gün aldığını götürüp yerine bırakınca, rahat ettiğini söylerler, anlatırlar.

Gök Karyesinde bilinen en eski mezarlıktır.  İçinde bulunan mezarların iki üç tanesi, alt güney batı yönünde kısa zamana kadar durmaktaydı. 

Gökköyde zamanında her taraf ağaçmış ama çam ağacı değil, bunlar meşe ağacıymış, Köydeki evlerin ortasına konan çam ağacından olan özler Üçköy ve Ahmetoğlan köylerinden getirilmiş.

Pelit yada palamut ağacı olarakta telaffuz edilen meşe ağaçları çok dayanıklı bir ağaçtır. Bulunduğu ortama kışın ılık, yazın serin bir hava verir.

Kaynak kişiler Rahmetli Ali Barış, Ethem Yalçın.

Yazının, yazımına devam edilmektedir... ...

Son güncellenme:09.08.2022

©. Kaynak göstermeden yayınlanamaz. Tüm Hakları Saklıdır.