Gökköy Köyünün su sorunu

Ahmet Sağlık-25 Ağustos, 16:53 -Burası ÇORUM GÖKKÖY köyünün hayat pınarları. Çirçir ve Çamhasan. Bu pınarlar 2010 yılında önlerinde bulunan havuzu 24 saatte 2, 2015 yılında 1 ve şimdi 72 saatte 1 kez doldurmaktadırlar. Ne acı bir durum. Şimdi hesap zamanı. Köyümüzün hayat pınarları son 10 yılda yüzde kaç azalmıştır? Not yukarı ve aşağı pınarlar kurudu. Şebeke suyu ne kadar dayanacak bilinmiyor. Bahçe ve meyve sulamaya devam.!!!!!!
Ugur Keser-Ahmet Amca bu sorun tüm İnsanlığın problemi olacak biliyorsunuz ancak daha bütüncül ve geniş bir bakış açısıyla bakılması gerektiğini düşünüyorum çünkü Doğa bir zincir ve birbirine bağlı birçok halkadan oluşuyor sizin vasıtanız ile insanımıza birkaç hatırlatma yapayım. Ben naçizane Biyoloji Öğretmeni olarak kendi alanım olması dolayısıyla, çeşitli kurumlarda verdiğim eğitimler ve seminerler aynı zamanda derslerimde işlediğim konulardan yola çıkarak bir kaç tavsiyede bulunabilirim. Şunu belirteyim kuruyacak maalesef bu bir beklenti ya da temenni değil bu olacak daha geniş çapta küresel bir sorun haline gelecek. Önlem alma noktasında ve bireysel bazda İnsanımız neler yapabilir bunun için yazıyorum. 
Öncelikle Sulama ile kuruyan bir durum söz konusu değil !!! 
Pınarlarımızın kuruması küresel ısınmanın , toprağın su tutma kapasitesinin azalması gibi durumların bir sonucu. Nasıl oluyor bu durum kullanılan DDT , herbisit, pestisit ve fungusit gibi ilaçların toprağın doğal dengesini bozması, atılan çöpler ve içerikleri nedeniyle ayrıca Anız yakma gibi insan faaliyetleri sonucu içindeki canlıların ölümü ile ( saprofit - çürükçül nitelikleteki bakteri ve mantarlar madde dönüşümleri ile bitki besini sağlamada ayrıca toprağın doğal işleyicileri ve havalandırıcısı olan solucanlar , toprağı doğal yolla gübreleyen pislik böcekleri , azot bağlayan bakterileri değişim dönüşüme katılan daha binlercesi .... uzar gider ) 
Neler yapılabilir : 
1- Küresel ısınmanın ( sera etkisinin birnevi ) önüne geçişi sağlayacak her türlü bireysel önlemi almalıyız. Örneğin Bildiğiniz gibi elektrik enerjisini yenilenemez enerji kaynaklarından sağlıyoruz büyük oranda elektrik enerjisinin gereksiz kullanımının önüne geçilmeli küçücük bir örnek vereyim bir evde stand by konumundaki bir tv yıllık bazda 450 kg CO2 salımına neden oluyor kapatılmalı . 
2- Doğaya saygıyı halen öğrenemedik yaşanan hava ,su, toprak kirliliğinin önüne geçilmeli ki ekosisteme insan müdahalesi minimize edilmeli ve yukarıda saydığım canlı popülasyonları ve daha niceleri varlığını sürdürebilsin. ( Bu arada köyün ortasında atıkların geri dönüşümü için yapılan alan çok güzel bir uygulama güzel şeylerde oluyor köyümüzde ) Doğadaki canlıların önemini anlayabilmek için benim her yıl derslerimde Gençlere izlettigim bir belgesel var 5-10 dkka Kurtlar nehirlerin davranışını değiştiriyor yellowstone milli parkında anahtar kelimelerle aranıp izlenebilir. Ekosistemdeki her canlının değerini anladığımızda yaşam haklarını elinden almayarak çözüme bir adım daha yaklaşırız. İnsanımız artık çöpler noktasında çoğunlukla duyarlı ancak yine de yeterli değil çoğu kişi bu hassasiyetimi bilir halen şişe ve poşetler atılıyor sağa sola. O attı bana ne , şu ülke bu kadar CO2 salımı yapıyor biz ne yapabiliriz değil bu değişim dönüşüm bireysel olarak başlıyor. Doğaya atılan çöplerle , canlı yaşamının korunması ile su kaynaklarının devamlılığı arasındaki bağı umarım kısaca özetleyebilmişimdir. 
3-Su , toprak ve hava kirliliği önlenmeli ki Dünyadaki CO2 tüketicisi olan sucul ekosistemlerde algler ve siyanobakteriler yaşamını sürdürebilsin. Karasal ekosistemlerde bitki sayısı arttırılmalı ( bunun için bilinçli şekilde sulanması gerekir ki bitkiler terleme yoluyla su döngüsünde terleme olayı sayesinde atmosferde varolan suyun %90 ını kazandıran canlılardır olmazsalar yağmur için gerekli şartlarda oluşmuyor ) 
4-Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmeli ... 
Daha çok şey yazabilirim ancak satırların yeterli olacağını düşünmüyorum tüm insanlık ve tabiki bizler bunlara dikkat ettiğimizde denge kurulacaktır. Ancak bu olmayacak olmayacağı için gerekli mercilerle biraraya gelindikce üretilecek çözümlerde bunlarida gözönünde bulunduracağınızı umuyorum. Saygılar. 
Sadik Urun-Ugur Keser kardeşim sana yüzde yüz katılıyorum. Bu arada verdiğin bilgiler çok iyi okunmalı ve ona göre hareket edilmeli. Herkes kendine düşeni azda olsa kabullenirse daha iyi olur. Bu arada emek veren herkese teşekkürler. 
Etem Yalçin-Katılıyorum 
Yaşar Çelik-Kesinlikle doğru çözüm 
Vedat Alper-Çocukluk anılarım içindeki en önemli detay çir çir pımardır. Umarım kurumaz. 
Erdal Pamuk-Ahmet abim ordaki suyu cok ictim tadi damakda kaldi cok ozledim oralari benim icin bir bardak icermisin 
Zafer Tasin-Çok yazık her taraf iklim değişikliği den etkileniyor bu pınarların gölünde çocukken cimerdik yüzerdik 80 lerde insanın kolu kalınlığında akardı cörtenler ne yapabiliriz köyümüz su suz kalmasın mantıklı çözümler üretelim, Kemal Alper ne kadar bütçe gerekliki 
Kemal Alper-Muhtar. Muhtar ,Yukari Pinar 15 Senedir kazilmadı kazin pananin oraya kadar ,Bu is biraz Iban. Isine benzedi biraz Hersey yabmali tabiki. Buna bir cozum bulmali. Butce koyun. Biriken Butcesi. Verilen hayir paralari. Senliklerde toplanan yardimlar yapilacak islerini onceligi 
Ahmet Sağlık-Kemal Alper Tüzel kişilerin önderliğinde özel kişilerin katkısıyla çözülecektir. Böyle işler hayır işine benzemez. 
Kemal Alper-Ahmet Sağlık ahmet abim . Yapilan Hersey bize hitab ediyor buraya kadar. Tamam. Muhtar but ceye bakip demesi gerek. Eksik var. Yetmiyor . Buna gore toplariz senin de . Paylasdigin sey eminimki hepimizin sorunu oldugunu dusunuyorum. Koye Yapilan her hizmet bizim dir. Sadece organize olalim birlik olalim. Burda. Muhtar. Onde olmali. Sorumlu olmali. Bizde muhtarin pesinde. Saygilar 
Seyfettin İlhan-Moderatör-Bu sene köyde birşeye tanık oldum, dağda yaylıma giden ineklere köyden tankerle su götürülüyor. Yukarı ve aşağı pınarlar akmıyor , Öz yolundaki pınarlarda uzun zamandır akmıyor zaten, At ağılı kurumuş akmıyor , kurucuözdeki Pınar’a köy hattında az su veriliyor, zuvallıdaki pınarlar bakımsız .........damılca ve eynenin pınar da suda sıkıntı yok akıyor değerlendirilebilir......eynenin pınardan köye hat cekilebilir , iki tane Elektirik için güneş paneli koyup pompa ile bedava getirilebilir köye.... 
Kazim Dogan-Merhabalar, köyün başlı başına bir su sorunu olduğu önce kabul etmeliyiz. Öteden beri vardı. Ancak köyün ortasında dolu dolu akan bir pınar, bizim su sorunumuz olduğu gerçeğini görmezden gelmemize neden oldu. Kendimize konduramadık. 
Geriye dönük suçlamalar yersiz, tek çözüm olarak da yasaklar istemek, koymak doğru değil, sorunun yegane çözümü bu olmaz. 
Konunun birden fazla muhatabı, birden fazla sorun ve çözüm başlığı var. Konu ancak köyün idarecileri, ileri gelenleri ve dernek yöneticilerinin biraraya gelmesiyle çözülebilir. İyi anımsıyorum. Geçmişten bir örnek, yukarı pınar bir zamanlar tamamen kurumuştu. Okulun bahçesi derince kazılmış, suyun yolu bulunmuş ve pınarın yeniden akması sağlanmıştı. 
Birincisi az akan pınarlar için de benzer sorun olabilir. 
İkincisi çevre sorunu, küresel ısınma artık her bireyin kapısına kadar dayandı. Kimse bundan kaçamıyor. 
Küresel ısınmanın sonucu hava sıcaklığının hissedilir derece arttığı, kaynak sularının azaldığı, iklim değişikliğinin her haliyle baş gösterdiği aşikar. Bugün kaynak sularını daha dikkatli kullanmak gerekiyor ki, yarın susuz kalmayalım. Pınarlar eski konumuna gelsin veya gelmesin boşa akmasına son verilmeli. İçme suyunu, sulama suyu olarak kullanmak, yarınları pas geçmek demektir. Kullansanız bile meyve sebzelerinize gelişi güzel kullanmak yanlış. Yağmurlama sistemi de sebzelere yetiyor.
Üçüncüsü yağmurun yaz aylarında hiç olmadığını düşünerek tüm yıllık yağmur suyu toplama planları yapılmalı. Olası her bir evin, her boş alan bu plana dahil edilmeli. Evlerin yakınlarına yağmur ve atık su tankları, olabilecek ortamlara da büyük göletler düşünülmeli
Dördüncüsü şebeke suyunun da biteceği düşünülerek yakın pınar veya kaynaklardan birinin de köye taşınıp içme suyu olarak kullanılması da seçenek olarak uzun soluklu yapılacak bir su planına dahil edilmeli. Selamlar, sevgiler 
Huseyin Naki-Aklın yolu birdir. Bir araya gelinip ortak bir çözüm bulunacağına inanıyorum. Kırmadan dökmeden. Hepinizin fikrine saygım var. Selamlar... 
Fehmi Ilhan-Yönetici-En etkili çözüm su tüketimi/ücret ilişkisine yönelik düzenleme ile olacağı kanaatindeyim. Ortalama kişi ya da aile su tüketimi baz alınarak yapılacak fiyatlama ile önemli bir adım atılabilinir. Yani normal tüketim için 1 olan birim fiyatlama , o oran aşıldığında 2 hatta aşırı yüksek olduğunda 3 olmalı. Çok tüketen yüksek fiyatla ödemeli. 
Serkan Onaylı-Tonu 10tl olmalı 
Nakiye Kundukan-Çırçır Pınar kurumuş sanki hayat bitmiş gibi başka yerlerde olduğu gibi değişik sulama yöntemi olursa birde belli harcama üstüne farklı fiyat uygulanırsa o zaman dikkatli harcar haneler bilmem katılırmışsınız sevgi saygılar 
Sedat Ardıç-Su sorunlarının daha kötü olmaması için. İkinci bir kaynak bulunmalı. Şuan ki kaynakla beraber su pompalarının elektrik ihtiyacı güneş panalleri ile sağlanmalı. Elektrik parasından kurtulunca toplanan su paraları köyümüzün bu ve benzeri acil ve önemli ihtiyaçları için kullanılmalı tabi aklınıza yatarsa....Yoksa daha çok kurban keseriz 
Ahmet Sağlık-Moderatör-Kuruyan pınarlar için tüzel ve özel kişilerce çözüm yolları başlatılmıştır. Kendilerine teşekkür ediyorum. 
Fehmi Ilhan-Yönetici-İçme suyunun , sulama suyu gibi üstelik de “vahşi sulama” yöntemiyle kullanılması sakıncalı ve gelecek için de kaygı verici. Bunun önüne geçmek zor ama azaltmak için bilinçlendirme önemli. Bu yöntemden hemen sonuç almak da zor ve uzun süre isteyen bir çözüm. En kolay ve etkili olacağını düşündüğüm çözüm var bence. 
Gökhan Üçkaya-sarnıç şart 
Ahmet Sağlık-Moderatör-Gökhan Üçkaya Herkes çatısından inen yağmur kar sularını evinin yanında yapacakları depoda toplamalı ve sulama için onu kullanmalı. 
Cengiz Özdemir-Ahmet Sağlık Bu konuda hemfikirim. Abilerimle de bu konuyu konusmystum. Bizim buyuk tankerimiz var, bos durana kadar, sarniclardan akan suyu doldurup bahce icin kullanmayi planliyoruz gelecek sene icin , 
Fehmi Ilhan-Yönetici-Küresel ısınma kadar, suyun bilinçsiz kullanımının da bunda büyük etkisi var, bundan yararlananlar , susuzluğa kendileri maruz kalmadan önlem almalı, dikkatli kullanmalıdır. 
Bektas Keser-100 yıl önce atalarımız çeşmeleri Pınarları yapmışlar yeni yeni nesil ilgilenmemiş Pınarları kurutmışlar sonuç bu 
Seyfettin İlhan-Moderatör-Bir köyde, çocukların okula gideceği yolun üzerinde bir köpek varmış. Çocuklar, okula her gidişlerinde saldırıp çocukları ısırıyormuş, çocuklar köpekten korktuklarından okula gidemez olmuşlar. Köylüler toplanmış, buna bir çare bulalım demişler, herkes fikrini söylemiş ortak bir fikirde buluşmuşlar, bu fikir köpeğe tasma takıp bağlayalım olmuş, çözümü bulmuşlar bulmasına fakat gel gelelim tasmayı kim takacak diye birbirine bakmışlar, biri demiş benim ayağım sakat , biri demiş kolum ağrıyor , tırmağım batıyor diyen kendini kenara çekmiş.Bu köyde bir deli yaşarmış, çocuğu okulada gitmediği halde çıkmış ortaya , ben tasmayıda takarım ipede bağlarım demiş. Sorunda bu şekilde çözülmüş . Sözün özü Bizim köyede deli biri lazım..
©. Kaynak göstermeden yayınlanamaz. Tüm Hakları Saklıdır.